Wie zijn wij?

Drs. Eline Janssen

schrijftrainer, coach en tekstschrijver

 

Eline leert professionals in minder tijd heldere, kernachtige teksten te schrijven. Van communicatieprofessionals, HR-adviseurs en beleidsmakers tot consultants en ICT’ers. Eline werkt als trainer en coach, en ook als tekstschrijver. Zij studeerde Nederlands aan de universiteit van Nijmegen. Haar loopbaan startte bij Boertien en Partners.

 

De kracht van Eline: ze weet complexe materie snel terug te brengen tot de kern, en heeft een groot inlevingsvermogen. Ze begrijpt waar schrijvers mee worstelen en wat lezers van een tekst verlangen. Opdrachtgevers noemen haar praktijkgericht, enthousiasmerend en betrokken.

Drie vragen aan Eline:

Waarom ben je zo’n fan van het piramideprincipe?

Het Pyramid Principle van Barbara Minto is voor mij een krachtige methode om snel tot korte en kernachtige teksten te komen. Ik vind het elke keer mooi om in een training te zien hoe het schrijvers helpt direct tot de kern te komen. Het piramideprincipe is vooral een manier van denken. Als je niet helder kunt denken, kun je ook niet helder schrijven.

Wat is jouw belangrijkste advies aan schrijvers en sprekers?
KISS: Keep It Short and Simple. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het lang niet altijd. Beknopt en eenvoudig schrijven vraagt ook om lef. Lef om dingen weg te laten. Lef om niet om de boodschap heen te draaien, maar direct te zijn.

Wat zeggen opdrachtgevers en deelnemers over jou?

Ik hoor vaak in trainingen dat ik rustig en helder ben in mijn presentatie. Ik ben geen ‘entertrainer’ die staat te stuiteren voor de groep. Wel iemand die voortdurend de dialoog aangaat met de deelnemers. Daardoor zijn die deelnemers voortdurend actief in de training, en dat vinden ze erg plezierig, zeggen ze.

Drs. Marita van Rijssen
schrijftrainer, coach en redacteur

 

 

Marita heeft altijd al een passie voor taal gehad. Ze voltooide haar studie Engels in Utrecht en werkte enkele jaren als vertaler, tekstschrijver en redacteur voor een groot ICT-bedrijf. Van daaruit bekwaamde ze zich in het vak van trainer, dat ze nu al meer dan twintig jaar met veel plezier beoefent.

 

Marita werkt voor een breed scala aan opdrachtgevers, waaronder overheidsorganisaties, financiële instellingen en bouwondernemingen. Haar kracht ligt erin dat ze zich steeds weet te verplaatsen in de vragen waar haar opdrachtgevers tegenaan lopen. Haar trainingen zijn daarom altijd anders, altijd maatwerk, maar wel steeds met dezelfde heldere, gestructureerde aanpak. 

Drie vragen aan Marita:

Wanneer ben jij in je element als trainer/coach?

Het geeft mij een kick als mensen de confrontatie met hun eigen teksten aandurven. Als ze zichzelf de spiegel durven voorhouden en op een andere manier gaan denken over schrijven. Als dat lukt in een training, dan ben ik tevreden. Die eerste bewustwording is de belangrijkste stap naar betere en effectievere communicatie.

 

Wat vind je leuk aan je werk?

Doordat ik steeds bij andere organisaties binnenkom, heb ik inmiddels een schat aan ervaring opgebouwd. Ik vind het interessant om te zien hoe verschillend culturen van organisaties zijn en wat het effect daarvan is op de mensen die er werken. Op hun aannames over wat ‘gepast’ is als het om teksten schrijven gaat. En op hun bereidheid om te veranderen. Het is elke keer weer anders, en daardoor steeds weer een uitdaging.

 

Hoe was het om een boek over schrijven te schrijven?

Zelf een boek schrijven of samen, zoals in ons geval, is de beste manier om te leren begrijpen waar schrijvers tegenaan lopen.

© 2016 Rijxontwerp.nl